Onderuit is een tweedaags festival met theater, dans, muziek, poëzie en beeldende kunst in het Groene Hart. In de polder van de Lagewaard, vlakbij Alphen aan den Rijn. Op zaterdag 25 en zondag 26 mei. Een opzienbarende mix van theater, performance, muziek en beeldende kunst met de polder als decor.

Festival Onderuit 2024 is er in het weekend van 25 en 26 mei, op en rondom boerderij Groot Rozenburg aan de Lagewaard in Koudekerk aan den Rijn. Deze groene omgeving inspireert straks de deelnemers én bezoekers tijdens een festival vol verrassende voorstellingen. Laat je verwonderen, prikkelen, opzwepen of juist kalmeren, verwarren en confronteren door theater, muziek, poëzie, dans en beeldende kunst. Geen gewone podia maar op bijzondere locaties, op plekken waar je normaal niet zomaar kunst en theater tegenkomt. Op een kar achter in het weiland, naast de silo, tussen de hooibalen of in de melkput. Op het festivalterrein zijn workshops, kleinere optredens en er zijn (lokale) hapjes en drankjes.

Naast dit festival zijn er in de omgeving ook bijzondere kunstwerken in het landschap geplaatst waarvoor beeldend kunstenaars zich laten inspireren door de omgeving. De werken zijn ook in de weken voor en na het festival te bekijken voor fietsers en wandelaars

Verleden

In 2010, 2012 en 2014 is festival Onderuit in verschillende vormen gepresenteerd en een succes gebleken. Bij de eerste grote editie in 2010 fietsten en wandelden bezoekers in groepen door de omgeving van het Spookverlaat in Hazerswoude tot aan Koudekerk. De pers gaf het festival het credo ‘kleinschalig Oerol in de polder’ mee en dat was precies de bedoeling. Niet omdat we de boel bij de eilanders hebben afgekeken, maar omdat we ook een passie hebben voor mooie kunst, muziek, poëzie en theater in een inspirerend landschap.

“Het plattelandsleven is niet saai, maar zit vol verrassingen” - Leidsch Dagblad
“Festival Onderuit weet bezoekers te verrassen” & “Oerol, maar dan in de polder” - Algemeen Dagblad