Groot Rozenburg

Karel, vader van vier kinderen, woont met zijn vrouw in de boerderij Groot Rozenburg. Anderhalf jaar geleden is hij gestopt met boeren. Dat vind hij erg jammer, maar de rugklachten stonden hem niet toe door te blijven werken. Als de boeren in de buurt op het land bezig zijn, maakt Karel graag, met wat weemoed, een praatje. Hij heeft nog wel wat schapen, maar alle koeien zijn verkocht, net als het meeste land.

Nu hij veel meer tijd om handen heeft, is er ruimte voor nieuwe ervaringen. Via Koen de Groot kwam hij in contact met Anne-Marie de Groot-Wesselingh, de voorzitter van Stichting Festival Onderuit. Deze laatste vroeg hem of hij een rol kon spelen in het Onderuit-festival. Dat leek het gezin de Jong wel wat. Tijd om die kant van het leven eens te verkennen.

Op de vraag wat hij denkt dat ‘Onderuit’ gaat brengen, zegt Karel het erg leuk te vinden om mee te draaien en zo een kijk te krijgen in wat er nodig is qua organisatie, en is hij erg benieuwd naar de activiteiten straks op het erf en op het land. Èn wat voor publiek daar op af komt.

Het toneelstuk ‘Vlinder van sneeuw’ van de lokale toneelvererening Onder Ons uit Hazerwoude – Rijndijk, dat onlangs in première ging in Pleyn 68, raakte hem; niet alleen om het toneelstuk zelf maar ook omdat het vanuit deze lokale gemeenschap tot stand kwam. Dat laatste geeft hem extra motivatie om zich in te zetten voor het festival. Nieuwsgierig naar het eindresultaat, werkt met hij plezier mee aan de totstandkoming van ‘Onderuit’; met nu al voorpret over hoe de kinderen straks hun wereld twee dagen zullen zien veranderen in een heus festival-terrein.

Tekst: Sander ten Napel Foto Karel: Celine van Hoek